Начин на приготвяне
Карфиолът се накъсва на розички и заедно със сирената се смила в блендер.
Добавят се яйцето, белтъкът и подправките, и отново се пуска за 2-3 оборота на средна мощност, за да се хомогенизира всичко.
1/3 от получената смес се сипва върху силиконова кухненска плака или хартия за печене, предварително намаслена. Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене и се минава с точилка, за да се изтъни максимално и равномерно карфиолената смес.
Фурната се загрява до 190 градуса, покривната хартия се отстранява и тънкия пласт се поръсва с малко зехтин и се пече около 15 минути или докато придобие златист загар.
След изваждане от фурната се нарязва на квадратчета или триъгълничета и всяко се набожда на клечка и се извива, докато е топло и има пластичност, благодарение на все още мекото сирене ементал.
Може и просто парченцата да се подредят в чиния за сервиране и да се оставят да изстинат напълно.
Същото се повтаря и с останалата смес на още 2 пъти.
Чипсът се поднася като аперитив към червено вино или бира.
Чипсът от карфиол е готов.