Начин на приготвяне
Пригответе пестото от рукола, като в блендер поставите листенцата рукола, чесъна, пармезана и двата вида ядки със зехтина. Пуснете на максимални обороти за няколко секунди, за да се смели всичко. Колко на ситно ще е смелено, зависи от това как ви харесва, строги изисквания няма.
Към полученото песто налейте лимоновия сок и овкусете със сол, ако е необходимо (пармезанът е соленичък, така че внимавайте да не пресолите).
Разбъркайте и съхранете в хладилник в добре затворен съд, докато дойде ред да подправите вашето ястие с това ароматно песто с рукола. В случая ще го използваме за компания на калмари, но тъй като ще ви остане от него, може да го прибавяте към различни видове паста или салати дори, разредено с още зехтин и лимонов сок по ваш вкус.
За да приготвите калмарите, ги почистете много добре, като измъкнете и отделите пипалцата и извадите вътрешността от тубичката с прозрачната пръчица - гръбнак. За да ви е по-лесно, може да обърнете тубата на обратно и така да почистите и измиете добре. Не е нужно да ги белите.
Отделените пипалца, също почистете, като с кухненска ножица срязвате и отстранявате двете очички.
Ключов момент е първо да не премивате прекалено морските дарове, защото ще изгубят от вкуса и есенцията си. Второ - вече изплакнатите калмари трябва да отцедите много добре и да подсушите леко. Тъй като и те самите ще си пуснат малко течност при готвенето, ако не са добре подсушени, ще пускат повече и вместо да се пекат, ще започнат да си къкрят в отделената течност, ще се стопят прекалено и ще станат жилави.
Може да изпечете калмарите на скара, плоча или просто тиган. За целта температурата трябва да е висока. Ако ще ги приготвяте на скара, ги намажете със зехтин и запечете за кратко от двете страни - до лек загар, това е достатъчно да се сготвят.
При печене на плоча или тиган ръснете две лъжички зехтин и щом температурата е станала, достатъчно висока, положете морските дарове да се запекат първо от едната страна 1-2 минутки - в зависимост от големината им, и после още толкова време от другата страна.
Топлите калмари посолете леко и залейте с пестото от рукола, разредено с още зехтин и лимонов сок. По желание може да поръсите с прясно смлян черен пипер.
Така приготвените морски дарове е препоръчително да консумирате топли, за да се усети максимално техният вкус и крехкост.
Добър апетит!