Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Картофени кнедли със сини сливи

Картофени кнедли със сини сливи

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Картофени кнедли със сини сливи
Снимка: marcheva14
1 / 6
06/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
17
"Ако обичате експериментите в кухнята, които предизвикват кулинарните ви умения, опитайте картофените кнедли със сини сливи"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 15 г разтопено (или 1 с.л.)
  • сол - 1/4 ч.л.
  • брашно - 125 г
  • ПЪЛНЕЖ
  • сини сливи - 15 - 17 бр.
  • ТОПИНГ
  • галета - 150 г фина
  • масло - 30 г
  • захар - 140 г кристал
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Охлаждат се и се обелват. С преса се смачкват на пюре, може да се настържат на едро ренде.

Междувременно се подготвя топингът. В тиган с разтопено масло се прибавят галетата. Разбъркват се непрекъснато, докато станат златисто-кафяво. Свалят се от котлона и се охлаждат напълно. След това се прибавя захарта и канелата. Разбърква се с телена бъркалка. Оставя се настрана до ползването им.

Към картофеното пюре се прибавя солта, яйцето , разтопеното масло и брашното. Разбърква се с дървена лъжица, а след това и с ръка, до гладка и силно лепкава смес.

Сливите се почистват от костилката.

Приготвя се голяма тенджера с достатъчно вода да се сгорещи силно на котлона, нека да ври. Малко преди да се пускат кнедлите се намалява силата на котлона.

На голяма дървена дъска или плот се сипва повече от 1 с. л. брашно. Загребва се от пюрето с лъжица и се поставя върху брашното, като се обръща и от двете страни, за да не лепи, силно лепкаво е. С пръсти се оформя малка питка и по средата ѝ се поставя почистената слива. Загръща се от всички стани, за да се оформи топче. Оставя се настрана върху брашно, докато се приготвят всички кнедли.

Във врящата вода се пускат по 4 до 5 кнедли. Те падат на дъното и се оставят докато изплуват. Веднага се изваждат и веднага, горещи се поставят в купата с галетата. С вилица / пръсти се овалват повече пъти, докато галетата полепне много хубаво. Подреждат се на поднос.

Сервират се топли или студени.

Източник: Home cooking

Кнедлите могат да се приготвят и със сушени сини сливи, като предварително сливите се натопят в гореща вода, за да омекнат. Подсушават се.

Картофеното тесто е изключително меко и лепкаво, може да се добави само до 1 с. л. брашно.. Кнедлите се оформят изцяло върху брашно. Тъй като е силно меко тестото е добре да се оформят межде двете дланите, които са събрани като половин шепа и да се търкалят между тях.

Не се старайте да са с напълно правилна кръгла форма, след като се натопят обилно в галетата те стават абсолютно равни и хубави. Избират се по-малки сини сливи, по-удобни са за работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: