Начин на приготвяне
Херингата се нарязва и се запържва в малко олио. Рибата се отстранява от тигана.
В същото олио се запържва лукът. Оставя се да се задуши. Към месото се добавя лукът. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Бутертестото се разделя на 2 равни части. От всяка се оформя тяло на риба (да са еднакви). Подготвя се тава с хартия за печене и се подмазва с малко олио.
Едното тесто се поставя в тавата. Върху него се слага плънката, като се оставят по 2 см отстрани.
Жълтъкът се разбива с малко вода. Двата сантиметра отстрани се намазват с жълтъка.
Отгоре се поставя другото тесто, краищата се приискат леко, за да се затвори тестото. С останалото тесто се оформят опашка и перка. Добавят се към рибата.
С тесто се отделя главата на рибата и се декорира опашката. С върха на нож се правят леки разрези, за да се оформят люспи.
Намазва се с жълтъка. Пече се на 180°С в предварително загрята фурна.