Начин на приготвяне
Измийте и полусварете ориза, прецедете и отново измийте под течаща вода, оставете отново да се отцеди от водата.
В тиган загрейте олиото и запържете ситно нарязания лук за 2-3 минути и добавете настъргания на ситно ренде морков, пържете до омекване на зеленчука.
В купа смесете каймата със запържения зеленчук и полусварения ориз. Добавете настърганата скилидка чесън, черен пипер и сол на вкус, замесете до еднородна смес и оформете 10-11 кюфтенца.
Подредете ги в тавичка на разстояние една от друго. Обелете картофите и ги нарежете на кръгли филийки, подредете ги изправени между картофите. Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете ястието за 15 минути.
През това време подгответе соса, като в купичка смесите сметаната с водата, разбъркайте. Добавете доматеното пюре, солта и черния пипер, разбъркайте до еднородна смес.
Извадете тавата от фурната след като изтече определеното време, полейте запеканката със соса и отново върнете тавата във фурната. Допичате ястието за още 30 минути.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за кюфтета яхния, вкусна запеканка с кайма или тези разкошни гювечета с кайма.