Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Коприва с ориз на яхнийка – вкусно пролетно ястие

Коприва с ориз на яхнийка – вкусно пролетно ястие

Коприва с ориз на яхнийка – вкусно пролетно ястие
Снимка: Янка Драганова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ако имаше конкурс за най-вкусно пролетно ястие, тази коприва с ориз щеше да е нашият фаворит"

Необходими Продукти

  • гъби - 5 - 6 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • коприва - 100 г
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр. на кубчета
  • ориз - на око (половин чаша)
  • зелен лук
  • чесън
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • пресен магданоз
  • сирене - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре копривата в няколко води, попарваме я за кратко, като я заливаме с гореща вода, изцеждаме добре и нарязваме на ситно.

Нарязваме лука и чесъна, гъбките, чушката и настъргваме морковчето, запържваме в малко олио и масло, добавяме червения пипер и нарязаните доматки, измития ориз.

Заливаме с топла вода и варим до полуготовност на ориза, добавяме накрая копривата, а когато ястието е готово - наситнения магданоз.

Сервирам с гъсто кисело мляко, наситнен магданоз и зелен лук, стрък пресен чесън, натрошено сиренце! Да Ви е сладичко!

Ако не желаете копривата с ориз да е като манджичка, може да се направи и със заливка с кисело мляко и яйца, тип постна мусака!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
вече 3 пъти си правя коприва с ориз по тази рецепта и съм много доволна. Опитайте и вие
25.04.2023 21:04