Начин на приготвяне
Предлагам ви лесна рецепта за козуначено тесто, което втасва, докато вие си почивате или сте заети с други домакински задачи.
Най-напред извадете от хладилника всички продукти на стайна температура поне 20 мин. преди да започнете да месите тестото.
В дълбока купа сложете яйцата, солта и захарта. Разбийте с миксер.
Стопете свинската мас в микровълновата, колкото да се втечни леко. Прибавете я заедно с ванилията и настъргана лимонова или портокалова кора в купата при яйчената смес и продължете да разбивате.
Стоплете лекичко прясното мляко в чаша и добавете в него сухата мая. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори. Прибавете също в сместа. Разбъркайте.
В киселото мляко сложете содата и няколко капки оцет и добавете и него. Прибавете ракията (или ром). Разбийте за последен път с миксера за кратко.
Ако сте решили да слагате сушени плодове (стафиди, боровинки, сини сливи, череши, кайсии, смокини, фурми) - сега е моментът. По-едрите плодчета нарежете на малки парченца.
Дойде ред на брашното. Замесете меко еластично тесто. В зависимост от големината на чаената чаша, която сте ползвали за мярка вашето тесто може да поеме от 1 до 1 и 1/2 кг.
Сложете тестото в намазнен голям найлонов плик, завържете го добре и поставете в хладилника за една нощ.
На сутринта го извадете и оставете на стайна температура за час-два. Оформете вашите козуначени шедьоври и им поставете плънки по желание.
Можете да приготвите обикновени козунаци, козуначени рула, плитки, мъфини, кифлички - изборът е изцяло ваш.
На мен ми харесва да използвам силиконови форми, защото така ми е лесно, но ако не разполагате с такива, задължително ползвайте хартия за печене, за да не залепнат изделията ви при печенето.
Оставете приготвените вече козуначета да втасват на стайна температура и да удвоят обема си. При мен това става за около 4 часа.
Разбийте яйцето с малко прясно мляко и с четка намажете вече втасалите козунаци. Поръсете с навлажнена кристална захар, кокосов чипс, набодете цели ядки.
Печете на 165 градуса за около 40-45 мин. Оставете леко да стегнат след като ги извадите от фурната. След това внимателно ги махнете от формите и оставете да изстиват върху решетка.
Насладете се на получените изделия от козуначеното тесто за заети домакини!