Начин на приготвяне
В оригиналната ливанска рецепта присъства свареният булгур. Поради непоносимост към глутена съм го заменила с киноа. Въпрос на вкус.
Първо сваряваме киноата в 300 мл. кипяща вода за 15 минути. В нея добавяме щипка сол. Прецеждате я много добре в купа и я покривате с кърпа за 15 минути.
В нагорещен тефлонов тиган запичаме за кратко семената от кориандър и кимион. Топлинната им обработка помага да освободят ароматите си.
Още топли ги поставяме в хаванче, заедно със солта и ги стриваме добре. Към тях прибавяме канелата, пресования чесън, черния и лют пипер.
Червения лук настъргваме на ренде. Ментата нарязваме на ситно. Поставяме каймата в купа и я смесваме със сухите подправки и останалите компоненти. Омесваме добре каймата, докато всички съставки се комбинират добре.
Покриваме съда със стреч фолио и го оставяме на хладно за около 1-2 часа. През това време накисваме за 20 минути дървените шишчета във вода. Изваждаме овкусената кайма и я разделяме на 8 части.
Всяка от тях оформяме в овална форма, с дължина около 10 см. Притискаме я равномерно, за да придадем подходящата ѝ форма.
Запичаме кофтата на скара или грил тиган, намазани предварително с разтопено масло.
Гарнираме със салата от авокадо и печена чушка или със сос тахини.