Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Бистра супа от челядинки и зеленчуци

Бистра супа от челядинки и зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Бистра супа от челядинки и зеленчуци
Снимка: Зори
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Тази супа е най-вкусна със свежи челядинки от градината, само казваме"

Необходими Продукти

  • челядинки - 1 купичка, сушени
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр. по - едър или 2 бр. средни
  • чушки - 1 бр. червени
  • целина - 1 малка глава
  • картофи - 3 бр. средни
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 1/4 к.ч.
  • магданоз - 3 с.л. наситнен
  • керевиз - 1 с.л. наситнен
  • лют червен пипер
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените челядинки се прехвърлят в купа и се заливат с вряла вода. Похлупват се отгоре с чиния и се оставят за около 20 минути.

Картофите, морковите и целината се белят и нарязват на ситни кубчета като за мусака. Червената чушка се почиства от семената и също се наситнява.

Трите вида лук - праз лук, кромид лук и чесън, се белят и нарязват на много ситно.

В тенджера се загряват олиото и маслото и в тях се запържват трите вида лука, докато поомекнат, добавят се нарязаната на ситно червена чушка и изцедените от водата челядинки (водата от гъбите запазваме), разбърква се и се задушава за кратко.

Добавят се морковите, целината, картофите, залива се с ароматната вода от накисването на сушените гъби и допълнително гореща вода - според желаната гъстота на супата.

Супата се вари до готовност на зеленчуците и се подправя със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус.

След свалянето от котлона гъбената супа се поръсва със наситнените керевиз и магданоз.

Супата от челядинки се поднася гореща. Допълнително може да я овкусите с още пресован чесън, разреден с оцет.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: