Начин на приготвяне
Сушените челядинки се прехвърлят в купа и се заливат с вряла вода. Похлупват се отгоре с чиния и се оставят за около 20 минути.
Картофите, морковите и целината се белят и нарязват на ситни кубчета като за мусака. Червената чушка се почиства от семената и също се наситнява.
Трите вида лук - праз лук, кромид лук и чесън, се белят и нарязват на много ситно.
В тенджера се загряват олиото и маслото и в тях се запържват трите вида лука, докато поомекнат, добавят се нарязаната на ситно червена чушка и изцедените от водата челядинки (водата от гъбите запазваме), разбърква се и се задушава за кратко.
Добавят се морковите, целината, картофите, залива се с ароматната вода от накисването на сушените гъби и допълнително гореща вода - според желаната гъстота на супата.
Супата се вари до готовност на зеленчуците и се подправя със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус.
След свалянето от котлона гъбената супа се поръсва със наситнените керевиз и магданоз.
Супата от челядинки се поднася гореща. Допълнително може да я овкусите с още пресован чесън, разреден с оцет.
Добър апетит!