Начин на приготвяне
Разтворете маята с една лъжичка захар в половината леко затоплено прясно мляко. Оставете да шупне за 7-8 минутки.
Пресейте брашното в купата на миксер с приставки за тесто. За тази рецепта е препоръчително да работите с такъв поради лепкавото ни меко тесто, което ще имаме за цел да получим.
Направете кладенче в брашното и в него чукнете яйцата, сипете олиото, шупналата мая, ванилията, захарта, рома и лимоновата кора, настъргана на много фино ренде. Пуснете уреда да меси 6 минути, като през това време пускате в тестото малки парченца от мекото масло. Оставете да почине 5 минути и продължете месенето още малко, ръсвайки брашно, ако тестото ви се види прекалено рядко, но имайте предвид, че то трябва да остане меко.
Покрийте купата с чиста кърпа и оставете в топло помещение да втаса за 1 час.
Намазнете обилно дъното и стените на тавичка с диаметър 28 см и откопчаващо дъно. Положете две от корите за баница, сгънати, така че да напаснат на формите на тавата. Сипете и заравнете половината от мекото козуначено тесто. Покрийте с още две от корите, намажете ги обилно с разтопено масло и сипете и заравнете останалото тесто. Завършете накрая с останалите две кори, запечатвайки баницата.
Полагайки корите не трябва да притискате, а да ги поставяте, така че да има място да бухва тестото, макар че то ще си ги повдигне така или иначе. Оставете баницата - козунак да втаса отново за 1 час и 30 минути.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете сладкиша до тъмно-златист загар за около 40 -45 минути. След като извадите от фурната, откопчайте дъното и го отстранете, а баницата оставете да изстине.
Пригответе сироп от изброените продукти, като го варите до леко сгъстяване на умерен огън, около 15 минути. Оставете го да поизстине малко, за да не е прекалено горещ, и залейте сладкиша, който предварително сте нарязали на парченца, и отново сте закопчали тавичката. Целта не е да е силно сиропиран, а леко.
Оставете сладката баница да изстине напълно и поднесете.
Да ви е сладко!