Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана Козуначена Баница

Сиропирана Козуначена Баница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сиропирана Козуначена Баница
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Не баница, а истински разкош - хапваш и мечтаеш да имаш поне два стомаха"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 6 бр. (точени Фамилия)
  • масло - 100 г меко + за намазване
  • брашно - 490 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 30 мл
  • ром - 2 с.л. тъмен
  • ванилия - 1 - 2 прахчета
  • мая - 25 г
  • лимон - 1 бр. кората, жълтата част
  • захар - 100 г
  • ЗА СИРОП
  • вода - 500 мл
  • захар - 250 г
  • мед - 3 с.л.
  • ром - 2 с.л.
  • портокалова кора - 2 - 3 корички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с една лъжичка захар в половината леко затоплено прясно мляко. Оставете да шупне за 7-8 минутки.

Пресейте брашното в купата на миксер с приставки за тесто. За тази рецепта е препоръчително да работите с такъв поради лепкавото ни меко тесто, което ще имаме за цел да получим.

Направете кладенче в брашното и в него чукнете яйцата, сипете олиото, шупналата мая, ванилията, захарта, рома и лимоновата кора, настъргана на много фино ренде. Пуснете уреда да меси 6 минути, като през това време пускате в тестото малки парченца от мекото масло. Оставете да почине 5 минути и продължете месенето още малко, ръсвайки брашно, ако тестото ви се види прекалено рядко, но имайте предвид, че то трябва да остане меко.

Покрийте купата с чиста кърпа и оставете в топло помещение да втаса за 1 час.

Намазнете обилно дъното и стените на тавичка с диаметър 28 см и откопчаващо дъно. Положете две от корите за баница, сгънати, така че да напаснат на формите на тавата. Сипете и заравнете половината от мекото козуначено тесто. Покрийте с още две от корите, намажете ги обилно с разтопено масло и сипете и заравнете останалото тесто. Завършете накрая с останалите две кори, запечатвайки баницата.

Полагайки корите не трябва да притискате, а да ги поставяте, така че да има място да бухва тестото, макар че то ще си ги повдигне така или иначе. Оставете баницата - козунак да втаса отново за 1 час и 30 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете сладкиша до тъмно-златист загар за около 40 -45 минути. След като извадите от фурната, откопчайте дъното и го отстранете, а баницата оставете да изстине.

Пригответе сироп от изброените продукти, като го варите до леко сгъстяване на умерен огън, около 15 минути. Оставете го да поизстине малко, за да не е прекалено горещ, и залейте сладкиша, който предварително сте нарязали на парченца, и отново сте закопчали тавичката. Целта не е да е силно сиропиран, а леко.

Оставете сладката баница да изстине напълно и поднесете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: