Начин на приготвяне
За по-лесно замесете тестото в хлебопекарна на програма месене и втасване, като прибавите продуктите в реда, който е изписан по-горе (без 1-я жълтък). Разбира се, можете да замесите тестото и на ръка и да оставите да втаса до удвояване на обема си.
През това време смесете течния шоколад, смлените орехи и разтопеното масло до хомогенна смес. Отделно разтопете маслото за намазване на корите за баницата.
Разделете втасалото тесто на 3 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на тънки, почти прозрачни кори, подредете корите една върху друга, като помежду им мажете с разтопено масло (горната кора не мажете).
Разточете заедно корите на по-голяма кора, с нож разделете голямата кора по средата на две отделни кори. Откъм отрязаната страна поставете от плънката, разпределена равномерно по-дължината на разрезите на двете кори.
Навийте на стегнати рула поотделно и ги усучете след навиването. Поставете усуканите рула в намазана с масло тава, като ги редите на охлюв едно след друго, като започнете от средата на тавата. Оставете така оформената баница за 30 минути, след което намажете отгоре с разбитите жълтък и прясно мляко.
Поставете тавата в студена фурна и включете фурната на 160 градуса в началото, а след 20 минути - на 180 градуса, печете до готовност. Оставете сладката баница да се охлади напълно.
Сварете сироп от захарта, водата, сока и кората на 0.5 лимон, варете 5 минути след завиране.
Залейте студената баница с горещия сироп.
Сервирайте вашата сиропирана баница най-малко след 6 часа, защото тази разкошна сиропирана козуначена баница с течен шоколад трябва да си попие сиропа.