Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Печени дюли с мед и сладко

Печени дюли с мед и сладко

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5304k1k2k5
Печени дюли с мед и сладко3 / 3
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.

Необходими Продукти

  • дюли - брой по желание (средно големи)
  • захар - на 1 бр. плод по 2 с.л.
  • зехтин - на 1 бр. плод по 2 ч. лъж.
  • за гарниране
  • мед
  • сладко от смокини - от цели, или сини сливи
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели дюли за целта. Измийте плодовете старателно с гъбичка, за да отстраните мъхчето им. Разполовете ги и внимателно, с остър нож отстранете семенната им част.

Подредете половинките в тавичка. Всяка от тях поръсете с по 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. захар.

Налейте малко водичка (колкото да покрива дъното) в тавичката, завийте с алуминиево фолио и печете във фурна с умерено силна температура около час.

Ако печете на силна температура дюлите, ще се напукат и деформират.

Отстранете фолиото, за да се зачервят лекичко за около 10 минути.

Оставете десерта да се охлади.

Сервирайте с плодче от сладко - смокиня или синя слива, във вдлъбнатинката на всяка половинка дюля, поръсете с едро счукани орехи и полейте печените дюли с мед.

По желание може да поръсите десерта лекичко с канела, но не е задължително - дюлята притежава прекрасен аромат.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: