Начин на приготвяне
Изберете добре узрели дюли за целта. Измийте плодовете старателно с гъбичка, за да отстраните мъхчето им. Разполовете ги и внимателно, с остър нож отстранете семенната им част.
Подредете половинките в тавичка. Всяка от тях поръсете с по 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. захар.
Налейте малко водичка (колкото да покрива дъното) в тавичката, завийте с алуминиево фолио и печете във фурна с умерено силна температура около час.
Ако печете на силна температура дюлите, ще се напукат и деформират.
Отстранете фолиото, за да се зачервят лекичко за около 10 минути.
Оставете десерта да се охлади.
Сервирайте с плодче от сладко - смокиня или синя слива, във вдлъбнатинката на всяка половинка дюля, поръсете с едро счукани орехи и полейте печените дюли с мед.
По желание може да поръсите десерта лекичко с канела, но не е задължително - дюлята притежава прекрасен аромат.
Да ви е сладко!