Начин на приготвяне
В хладка вода се разбърква сухата мая със захарта и оставяме да бухне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто, което се намазва с олио и оставяме да втаса на топло.
Втасалото тесто се разделя на 6-7 топки. Всяка се раздърпва леко като мекица и в средата се поставя 1 ч.л. плънка от сирене и чубрица. Оформят се топки и оставяме в тава да почине тестото за 15 минути.
С ножица се нарязват на 8 части, но не до края. Дървено шишче се топи в брашно и забождаме в средата да се оформи отвор за дръжката на тиквата хлебче.
Солети се начупват на парчета и се набождат за дръжка. Намазват се хлебчетата внимателно с разбит жълтък, малко олио с четка и печем в загрята фурна 180 °C до готовност.