Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Плодова Салата»Плодова салата с медено-джинджифилов дресинг

Плодова салата с медено-джинджифилов дресинг

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Плодова салата с медено-джинджифилов дресинг
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Животът е прекалено кратък, затова да минем направо към десерта - две порции от него за нас, моля"

Необходими Продукти

  • банани - 2 бр.
  • портокали - 2 бр.
  • грейпфрут - 1 бр.
  • сладко от смокини - 4 бр., от плодовете
  • За дресинга
  • заквасена сметана - 250 г
  • мед - 3 с.л.
  • джинджифил - резен (1/3 от кутрето)
  • канела - 3 щипки
  • За карамела
  • кафява захар - 5 с.л.
  • мед - 4 с.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • орехи - 60 г
  • масло - 2 с.л.
  • мента - за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо обелваме цитрусите от кората и ципите, като отделяме сегментите им. Бананът нарязваме на колелца.

Дресингът се приготвя, като разбъркаме сметаната с меда, настъргания на ситно джинджифил и канелата.

Карамелът приготвяме със сурови ядки, цели или нарязани на ситно, като орехите можете да замените с лешникови ядки или домашна гранола (по рецепта).

Поставяме захарта в тенджера, заедно с меда. Съставките къкрят на котлон с умерена температура, без да се разбъркват!

След като карамелът добие златист цвят изсипваме ядките в него и разбъркваме добре за около минута.

Накрая прибавяме маслото. Тайната за неговото присъствие като съставка в карамела е,

че ядките не слепват и много лесно ги разпределяме при изстиването им (особено лешниците).

Постиламе хартия за печене, върху която разстиламе ядките с карамела на възможно по тънък пласт. След като напълно се охладят, ги начупваме на парченца.

Готови сме с компонентите и можем да сглобим плодовата салата.

В купички за сервиране подреждаме резените цитрусови плодове, парченца от банана и гарнираме от плодовата салата с дресинга. Завършваме семплия десерт с парченце смокиня и стръкче прясна мента. Поръсваме салатата с карамелизираните ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: