Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с халва и канела

Баклава с халва и канела

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575523335271
Баклава с халва и канела
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
14
"Всеки път, когато някой ви каже, че сте на диета - му покашете вашата баклава с халва и канела и му кажете .... да си гледа диетата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка
  • халва - 200 г
  • захар - 1 - 2 ч.ч.
  • газирана вода - 1 ч.ч (става и с фанта портокал или лимонада)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • орехи - 2 ч.ч. ситно нарязани
  • канела - 1 щипка
  • масло - 1 пакетче
  • За сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета
  • лимонова кора - 1/2 ч.л настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката нарязвам на ситно халвата и отделно разбивам захарта с газираната вода. На части прибавям брашното, което предварително съм го пресяла с бакпулвера.

Последни слагам орехите, канелата и парченцата халва. Дъното и стените на правоъгълна тава намазвам с масло.

Корите разделям на две и всяка намазвам с масло. Половината от корите нареждм на дъното на тавата, изсипвам плънката и покривам с останалите кори, като отново намазвам с масло всяка кора.

Баклавата нарязвам внимателно на малки квадратчета. Слагам да пека в предварително загрята фурна при температура 180 градуса. Изваждам и оставям да изстине напълно.

За сиропа във водата сварявам захарта и лимоновата кора. Прецеждам и ароматизирам с ванилията. Студената баклава заливам с топлия сироп и оставям да поеме сиропа напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: