Начин на приготвяне
За плънката нарязвам на ситно халвата и отделно разбивам захарта с газираната вода. На части прибавям брашното, което предварително съм го пресяла с бакпулвера.
Последни слагам орехите, канелата и парченцата халва. Дъното и стените на правоъгълна тава намазвам с масло.
Корите разделям на две и всяка намазвам с масло. Половината от корите нареждм на дъното на тавата, изсипвам плънката и покривам с останалите кори, като отново намазвам с масло всяка кора.
Баклавата нарязвам внимателно на малки квадратчета. Слагам да пека в предварително загрята фурна при температура 180 градуса. Изваждам и оставям да изстине напълно.
За сиропа във водата сварявам захарта и лимоновата кора. Прецеждам и ароматизирам с ванилията. Студената баклава заливам с топлия сироп и оставям да поеме сиропа напълно.