Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с халва и орехи

Баклава с халва и орехи

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Баклава с халва и орехи
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 3
10/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка
  • халва - 200 г
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • газирано - 1 ч.ч. фанта портокал
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • орехи - 2 ч.ч. ситно нарязани
  • канела - 1 ч.л.
  • краве масло - 125 г
  • За сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете халвата на ситно. Разбийте в купа фантата и захарта и към тях прибавете на две части брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре и сложете ореховите ядки, канелата и парченцата халва.

Намажете с маслото дъното и стените на правоъгълна тава. С половината от нарязаните на две кори покрийте дъното на тавата и всяка намазвате с разтопеното масло. Изсипете плънката, заравнете добре и покрийте с останалите кори, като също намазвате с масло всяка една от тях.

Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати и я да печете в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

За сиропа сварете захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилията.

След като баклавата изстине, полейте с топлия сироп и я оставете да го поеме напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: