Начин на приготвяне
Почистете ябълките и чак тогава ги претеглете. Може да ги приготвите заедно с кората.
Необходимото количество е 1 килограм изчистени ябълки. Настържете ги и след това ги пасирайте до гладка смес.
Сложете ги в дълбока тенджера и добавете 200 мл вода. Варете 30-40 минути, като бъркате непрекъснато.
След като мине това време сложете желираща захар и варете още 15 минути.
За да сте сигурни в готовността на мармалада, сложете 1 с.л. от него в чиния и охладете. Ако сместа не се разлива, мармаладът е готов.
Разсипете го в тава или йенски съд и изчакайте да се охлади. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и го поставете в хладилник.
Подходящ е за директна консумация, както и за пълнеж на различни кифлички или сладкиши.
Така приготвен, ябълковият мармалад издържа няколко седмици в хладилник. Другия вариант е да го насипете в бурканчета и да го стерилизирате за 10 минути.
Да ви е сладко!