Начин на приготвяне
Плодовете се насипват с желиращата захар и рома, оставят се да преседят 24 часа в хладилник, като от време на време се разбъркват.
Престоялата плодова смес се изсипва в тавичка, моята е алпака - 14 см. Без мазнина на дъното!
Към нея се добавят натрошените бадеми и бисквита, разбърква се и се пече 20 мин. В предварително загрята до 200 градуса фурна /на реотани/
През това време разбиваме с миксер до бяло яйцата, бялата кристална захар и ванилията.
Добавяме олиото и газираната вода /аз ги слагам в 1 чаша – до половината олио и допълвам с газираната вода/.
Върху тази кипяща смес пресяваме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с шпатула.
Трябва да се получи гъсто, но течно тесто, което внимателно изсипваме върху позапечените плодове /не трябва да се смесва, а да остане на слоеве/
Печем боровинковия сладкиш 40 минути във вече загрятата на 200 градуса фурна. След 20-тата минута, ако фурната ви е по-бърза, може да проверите тестото с дървено шишче.
Трябва да достигне тъмно златист цвят на плодовия сладкиш.
Отлепяме внимателно ръбчетата на тестото с шпатулата и обръщаме в подходяща чиния, докато е горещ.
Оставяме да изстине и захарта да желира.
Може да се сервира боровинков сладкиш с желираща захар с топка ванилов сладолед.