Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Класическо свинско със зеле на фурна

Класическо свинско със зеле на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Класическо свинско със зеле на фурна
Снимка: Зори
1 / 8
05/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Мама готви най-добре може да го каже само някой, който все още не е опитал Чичовото свинско със зеле на фурна"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 800 г
  • кисело зеле - 2 буркана нарязано или 1 кисела (зелка около 1 кг)
  • чесън - 1 глава
  • олио - 150 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • семена копър - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • кимион
  • за поръсване
  • лют пипер - едро смлян
  • зелен лук - нарязан на тънки кръгчета, или праз
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се измива, нарязва се на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и кимион и се прехвърля в тава с около 50 мл олио, овалва се в мазнината и се слага да се запече на умерено загрята фурна за около 25 - 30 минути.

През това време киселото зеле се опитва и ако е много солено, се измива със студена вода. Ако се използва цяла кисела зелка от бидона, тя се почиства от твърдите части и се нарязва на едро.

Киселото зеле се прехвърля в тенджера под налягане, добавя се 100 мл олио, 250 мл вода и семената копър, захлупва се и се задушава на котлона за около 25 - 30 минути след вдигане на парата. Изчаква се да спадне налягането, тенджерата се отхлупва и зелето се прехвърля при свинското в тавата.

Поръсва се с червения пипер, черен пипер и кимион, сол не се добавя, тъй като зелето е леко соленко.

Скилидките чесън се почистват от най-външните люспи и се добавят цели към зелето. Всичко се разбърква и подравнява в тавата.

Свинското с кисело зеле се връща във фурната за още 15 - 20 минути до готовност.

По желание се поднася поръсено с едро смлян лют червен пипер и зелен лук или праз - нарязан на тънки кръгчета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: