Начин на приготвяне
Свинското месо се измива, нарязва се на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и кимион и се прехвърля в тава с около 50 мл олио, овалва се в мазнината и се слага да се запече на умерено загрята фурна за около 25 - 30 минути.
През това време киселото зеле се опитва и ако е много солено, се измива със студена вода. Ако се използва цяла кисела зелка от бидона, тя се почиства от твърдите части и се нарязва на едро.
Киселото зеле се прехвърля в тенджера под налягане, добавя се 100 мл олио, 250 мл вода и семената копър, захлупва се и се задушава на котлона за около 25 - 30 минути след вдигане на парата. Изчаква се да спадне налягането, тенджерата се отхлупва и зелето се прехвърля при свинското в тавата.
Поръсва се с червения пипер, черен пипер и кимион, сол не се добавя, тъй като зелето е леко соленко.
Скилидките чесън се почистват от най-външните люспи и се добавят цели към зелето. Всичко се разбърква и подравнява в тавата.
Свинското с кисело зеле се връща във фурната за още 15 - 20 минути до готовност.
По желание се поднася поръсено с едро смлян лют червен пипер и зелен лук или праз - нарязан на тънки кръгчета.
Добър апетит!