Начин на приготвяне
В кипящото подсолено мляко на тънка струйка сипете гриса, като непрекъснато бъркате, докато се получи лепкава каша.
Охладете леко готовата каша и прибавете ванилията, разбърканите със захарта жълтъци, разбитите на пяна белтъци и половината орехови ядки, изпържени в масло и леко разбъркайте.
В намаслена тава сипете половината каша, наредете половината от кайсиите без костилките, разстелете каймака и залейте с останалата каша.
Поръсете кашата с пудра захар и с готварска горелка или със загрята метална пръчка я карамелизирайте, така че да се получат ивици върху повърхността.
Печете във фурна, докато десерта се зачерви.
Нарежете останалите кайсии на ситно, добавете водата и захарта и варете, докато омекнат.
Поръсете готовия десерт с останалите счукани орехови ядки, украсете го с резени кайсии и захаросаните кори и го поднесете с тавата.
В сосиера поднесете кайсиевия сос, студен или топъл по желание.