Начин на приготвяне
Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. Лука почистете и нарежете на ситно. Чушките изчистете от семките и нарежете на дребни парчета.
Премахнете костилките от маслините. Консервираните гъби изцедете от маринатата и нарежете на филийки. Пресните гъби измийте с малко брашно и също нарежете на филийки.
В купа с малко вода размесете каймата. Сложете дълбок тиган на загрят котлон и сипете половината олио и половината масло. Оставете маслото да се разтопи и в него поставете първо лука, морковите и чушките. Гответе, докато омекнат. След това добавете двата вида гъби и маслини. Гответе още няколко минути, докато гъбите омекнат.
Добавете каймата и разбъркайте хубаво с тел да стане на трохи. Когато и тя се позапържи, добавете подправките, доматеното пюре, малко вода и гответе до сгъстяване на соса. Когато е готов, премахнете от котлона и поставете съд за Бешамела. Поставете вътре останалото олио и масло и изчакайте да се разтопи маслото. Запържете брашното до златисто и постепенно добавете млякото. Бъркайте, докато се сгъсти. Когато е готов, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Във форма за торта с диаметър 24 см поставете малко Бешамел, подредете кори, добавете доматения сос със зеленчуците, поставете малко кашкавал и сложете друг ред кори. Така процедирайте до изчерпване на количествата. Накрая завършете с Бешамел и печете солената торта в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
След което добавете настърган кашкавал навсякъде и запечете лазанята за още 10 минути. Когато извадите тортата от фурната, минете по ръбовете с остър нож и внимателно премахнете ринга. Поднесете я топла.
Да ви е сладко!