Начин на приготвяне
Сварете 5 яйца в подсолена вода за 7-8 минути. Докато яйцата се сварят, пригответе майонезата.
Разбийте жълтъците на останалите 2 яйца в купа. Добавете 1 ч.л. дижонска горчица и разбъркайте.
Започнете да добавяте олио на тънка струйка, като разбивате непрекъснато, за да се усвои мазнината от жълтъците.
Добавяйте олио, докато майонезата добие светъл цвят и гладка структура. Посолете. Изстискайте сока на лимона и разбъркайте майонезата финално.
Смесете със заквасената сметана. Прибавете нарязаните на финни лентички пресния лук и стеблото целина.
Охладете сварените яйца в купа с лед, за да ги обелите по-лесно. Обелете ги и нарежете на едри кубчета. Добавете яйцата към майонезения дресинг и разбъркайте салатата.
Гарнирайте яйчената салата със стръкчета пресен лук и сервирайте.