Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Класическо мляко с ориз

Класическо мляко с ориз

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Класическо мляко с ориз21 / 21
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Минутки за класика - грабвайте по една лъжица и да почетем това класическо мляко с ориз подобаващо."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза много добре под течаща вода.

Поставете го в тенджера заедно с водата и варите докато набъбне (да абсорбира всичката вода). В този момент добавете прясното мляко с щипка сол, бъркате периодично да не загори.

След като отново заври, прибавете захарта и ванилията, варите докато ориза напълно се свари (омекне). Свалете от огъня и разпределете в купички или чашки.

Докато млякото с ориз се охлади, с лъжичка разбърквайте във всяка купичка внимателно. Това се прави, за да не остане оризът отдолу и сбит, а да е пухкав като крем.

Сервирайте класическото мляко с ориз напълно охладено и поръсено с канела.

Ако обичаш мляко с ориз, опитай и предложенията ни за истински сутляш или оризов пудинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какво има да се туткате?
Всякак става мляко с ориз
Като ти е суров ориза вари го повече
Най- простото нещо
08.01.2025 14:11
Анонимен
Анонимен
Захарта се слага когато приза омекне (когато е готов) ,иначе ориза няма омекване
19.11.2024 17:59
Анонимен
Анонимен
Админа е могъл да добави за да не се объркват някои че на 1 ч.ч. бисерен ориз се добавят 3 и 1/2 от същата чаша с вода, при това съотношение когато изчезне водата ориза е напълно готов. При други видове ориз съотношението на ориз/вода е различно 1 към 5, 1 към 6 и т.н. ...
08.09.2024 14:30
4
2
Анонимен
Анонимен
Перфектно е ??
14.04.2024 21:07
2
Анонимен
Анонимен
Ориза(на Крина) остана суров.... трябваше да добавя още чаша мляко
11.01.2025 11:14
Анонимен
Анонимен
Рецептата е добра. 1 л. мляко ми дойде малко, може би л.
04.11.2023 08:16
2
2
Анонимен
Анонимен
Много точна и ясно написана рецепта.
Получи се перфектен десерт! Благодаря!
16.10.2023 10:47
5
Анонимен
Анонимен
просто перфектно, децата веднага излапаха токущо приготвеното мляко с ориз, даже нямаше време да изстине :)
25.04.2023 12:20
3
Анонимен
Анонимен
Спазвах точно рецептата, но ориза остана суров!
30.01.2022 19:39
7
2
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#257997
Потребител#257997
stana vkusno!!!
10.09.2020 14:31
User#206770
User#206770
Вкусноооооо и любимо! ;)
10.09.2020 10:30
Красимира Андреева
Красимира Андреева
Както се казва класика в жанра. Чудесна рецепта.
23.02.2020 22:47
13
1
Аника Войт
Аника Войт
Рецептата е точна и много сполучлива. Никога не съм имала проблеми с нея.
30.01.2020 19:05
21