Начин на приготвяне
Вадим яйцата на стайна температура. В купа слагаме яйцата и захарта и ги разбиваме с миксер.
В киселото мляко слагаме содата за хляб, за да шупне. Към сместа слагаме киселото мляко и олиото и разбиваме отново много добре.
Пресяваме брашното със сито. Постепенно слагаме брашната към кашата и объркваме.
Почистваме орехите и ги смиламе с машинка. Прибавяме и тях в кашата, какаото също.
Нарязваме на много дребно сладко от цели смокини и ги слагаме накрая и тях и объркваме всичко.
Намазваме продълговата тавичка с масло и набрашняваме. Изсипваме кашата и заглаждаме.
Печем портокаловия кекс в загрята на 180°C фурна до готовност.
След като се опече и изстине сладкишът, режем на ромбове и поръсваме с пудра захар с цедка.
Хапваме с кафе.
Да ви е сладко!