Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шарен кекс с портокалов сок

Шарен кекс с портокалов сок

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Шарен кекс с портокалов сок
Снимка: Марияна
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Всякакъв кекс сме опитвали, но този много ни хареса, затова ви го препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • сок от портокал - 1/2 ч.ч. пресен
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • захар - 1 ¼ ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • какао - 4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • олио - за намазване
  • брашно - за набрашняване
  • пудра захар - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със сито.

В купа отделяме и слагаме 3 белтъка от 4 яйца.

Разбиваме с миксера, докато стане на сняг. Вътре прибавяме и ¼ захар и разбиваме.

После прибавяме и 1/3 ч.ч. брашно и 1/3 от пакетчето бакпулвер и отново разбиваме с миксера до еднородна смес.

В друга купа отделяме 4 жълтъка и 1 цяло яйце и разбиваме с миксера заедно с 1 ч.ч. захар много добре.

Режем 1 голям портокал на половина и отцеждаме сока му. Нужно ни е ½ ч.ч. прясно изцеден сок от портокал. Слагаме го вътре в сместа и разбиваме с миксера. Добавяме олиото и 2 ч.ч. брашно заедно с 2/3 от бакпулвера.

Разбиваме много добре. Кората на портокала я настъргваме с ренде на корички.

Кашата делим на 2 части.

В едната част слагаме какаото и объркваме с шпатула.

В другата слагаме портокаловите корички и объркваме с шпатула.

Намазваме с олио форма за кекс с дупка и набрашняваме. Изливаме какаовата каша. Следва портокаловата с коричките и накрая бялата каша.

Заглаждаме портокаловия кекс и слагаме във фурната загрята на 170 градуса до готовност за около 40 мин.

След като е готов шареният кекс с портокалов сок, го вадим и режем на дебели парчета. Поръсваме с много пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Изглежда много добре.Да ви е сладко!
04.04.2022 09:40