Начин на приготвяне
Загрейте голям тиган, който да побира всичките омари на силен огън. Намазнете дъното с 1 с.л. зехтин и поръсете част от едрата люспеста сол.
Поставете морските дарове легнали, с коремчетата нагоре, така първо ще се приготвят от страната с по-твърда обвивка.
Поръсете коремчетата със още сол и зехтина- по лъжица на всеки омар.
Гответе 4 минутки и обърнете от другата страна за още 2-3 минути. Ако желаете обръщайте за кратко време и странично, за да се сготвят по-добре, но не прекалявайте, този морски дар няма нужда от много дълга термична обработка и би изгубил крехкостта и вкусовите си качества ако се прекали с времето на готвене.
Извадете омарите в плато и сервирайте на празничната трапеза с лимон, нарязан на четвъртинки.
Консумирайте задължително топли!
*Поднесете с подходящи прибори и клещички, с които лесно да разчупвате твърдата обвивка и щипките, в които се крие вкусно месце.
Не пропускайте да изсмучете съдържанието на главите на този морски дар, тъй като там се крие страхотно вкусната есеция с дъх на море.
Добър апетит!