Новогодишна точена баница

ПетяПетяГотвач128451543
30/12/2018
Приготвяне90 мин.
Готвене45 мин.
Общо135 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 740
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За тестото
  • мая - 1 пакет (7 г), суха
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 250 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 500 г, приблизително
  • брашно - за разточването
  • За плънката
  • кисело мляко - 1 кофичка (500 г)
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 300 г
  • бакпулвер - 1/2 п.
  • олио - 3 с.л.
  • За намазване на корите
  • мазнина - по 1 с.л. на кора (мас, олио, маргарин)
  • За намазване на тавата
  • мас - 1. 5 с.л. (олио)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята със захарта+2 с.л. брашно и 250 мл хладка вода. Оставена на топло шупва за около десетина минути.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипва разбитото със солта и олиото яйце. Слага се и оцетът. След това се излива захваналата се мая и се замесва меко, нелепнещо тесто.

Оставя се да втаса в съда, в който е замесено, поръсено с брашно и покрито с кърпа, за да не хване коричка.

Втасалото тесто се разделя на 7 топки. С помощта на точилка и допълнителното брашно всяка топка се разточва на колкото се може по-тънка кора.

Всяка кора се полива с по 1-2 с.л. разтопена свинска мас или мазнина по вкус и желание. След което се поръсва с плънката, продуктите за която се объркват добре.

Навива се на руло и се слага в намазаната с мас или олио тава за печене. Така се процедира и с останалите топки.

Наредената баница се полива с останалия полив и по желание може да се сложат късчета краве масло отгоре.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност, до приятен златист загар.

След изваждането се напръсква леко с вода и се покрива с хартия за печене за около 5 минути, да се задуши леко. Ако обичате хрупкава коричка на баницата този момент може да го пропуснете.

Става много вкусна мека отвътре и с леко хрупкава коричка баница. Също и не е много мазна, затова ако обичате мазнички баници трябва да се увеличи количеството на мазнината.

Преди поднасяне на Новогодишната трапеза се нарязва на парчета, обикновено според броя на присъстващите на трапезата и върху всяко парче се набожда късметче- това е по-модерния начин. Иначе от баба и мама си знам - късметите и паричката се увиват с червен конец около малки клончета дрян и се слагат разпръснати вътре в самата точена баница.

Така и вълнението е по-силно, защото не знаеш не само какъв е, а и дали ще ти се падне късмет при първото раздаване или завъртане на Новогодишната баница. Когато са набучени отгоре е ясно - късмет всеки ще има, друг е въпросът какъв ще е той:)

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар