Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, олио и оцет. Започнете да размесвате, като добавяте от водата до получаване на гладко, еластично тесто.
Оставете покрито с домакинско фолио или кърпа да почине за 15 мин. Разделете тестото на 8 равни части и оформете топчета.
Всяко топче разточете на кръгла кора с диаметър на чиния, наредете ги върху чиста кърпа и ги покрийте отново с фолио, като ги оставите за още 15 мин. да почине тестото.
През това време накиснете стафидите в купичка с топла вода, за да поомекнат.
В друга купа смесете захарта, канелата и галета. Галетата се слага, за да поема от соковете на тиквата и да не става клисава баницата.
Вземете една от корите и върху покривката на масата започнете внимателно да я разтегляте с ръце, докато стане тънка и почти прозрачна, ако се накъса не се притеснявайте.
Поръсете с част от тиквата и върху нея поръсете от захарната смес и част от изцедените стафиди.
Загърнете кората на руло с помощта на покривката, усучете леко и наредете в намазана с олио тава-диаметър 30см във формата на охлюв.
Процедурата се повтаря и с останалите кори. Преценете си тиквата, захарната смес и стафидите да ви стигнат за осемте броя кори. Количествата са ориентировъчни, според предпочитанията увеличете или намалете захарта и тиквата.
Преди печене намажете баницата леко с олио и печете на 170 градуса около час до получаване на златист загар.
Бележка: Галетата може да замените с пшеничен грис, а вместо стафиди да сложите орехи.
Коментари