Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Точена баница с плънка

Точена баница с плънка

Точена баница с плънка
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Една от най-сполучливите баници в Кулинарната ни мрежа!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр. за тестото + 4 бр. за плънката
  • олио - 10 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 400 г
  • вода - 500 мл
  • масло - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата с водата, солта и оцета, пресява се брашното и се прави кладенче в средата. Добавя се по малко от сместа и се меси до получаване на меко тесто. Тестото се разделя на 6 топки и всяка една топка се измесва поотделно.

Топките се намазват с мазнина и се оставят да престоят 30 минути, за да отпочинат. Върху добре набрашнен плот сложете сложете една топка, разточете с точилка и след това я пренесете върху покривка. Тестото се тегли до получаване на много тънка кора – трябва да прозира.

Изрежете краищата на кората, поръсете с мазнина и сложете от плънката – предварително разбитите 4 яйца със сиренето. С помощта на покривката навийте на руло. Първото руло се навива на охлюв и се слага в средата на намазнена тава.

Останалите рула се навиват около него. Готовата баница се залива с разтопено масло и се пече в умерено загрята фурна до готовност.

Ако в изпечената баница има повече мазнина, просто я излейте от тавата, поръсете баничката с вода и завийте с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: