Начин на приготвяне
Разтворете захарта, меда и маята в леко затоплена 100 мл вода. Покрийте съда и оставете маята да се активира за 10-15 минути.
Пресейте двата вида брашна, разбъркайте ги и направете кладенче. По ръба поръсете солта. Разтопете маслото и прибавете към него олиото.
Прибавете към брашното активираната вече мая, мазнината, 1 яйце и жълтъка на другото (белтъка заделете за намазване на кифличките) и затопленото прясно мляко.
Замесете меко, нелепнещо тесто за кифлички. Ако е необходимо, добавете още малко брашно за доомесване. Поставете тестото в купа и я покрийте с кърпа или фолио за около час, докато удвои обема си.
Разделете тестото на четири части. Всяка разточете на кръг с диаметър около 25 см, който разрежете на 6 триъгълника. Намажете ги с разтопено масло и навийте кифлички. По желание може да сложите и плънка. Аз направих половината с кренвирши, топено сирене и кашкавал, а останалите само навих.
Покрийте две тави с хартия за печене или ги намажете с малко олио. Наредете кифличките и ги оставете отново да втасват за 20-30 минути. След това ги намажете с отделения белтък и поръсете със семена по избор.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Добър апетит!
Бележка: 1 ч.ч. = 200 мл