Начин на приготвяне
Всички знаем за ползите за здравето ни от консумацията на чесън, но печеният чесън запазва свойте полезни свойства, като има много по-приятен вкус и значително по-слаб аромат, което го прави подходящ за хапване по всяко време дори и от хора със стомашни проблеми. Ето как да направим най-вкусния печен чесън във фолио:
Главите чесън се обелват само от най-външните листа, изрязват се мустачките отдолу и всяка глава се слага в двойно парче алуминиево фолио. Поръсват се със смляна морска сол, подправки на вкус (смлян черен пипер и кимион, стрити ронена чубрица, мащерка, розмарин) и се поливат с по 1 с.л. зехтин за готвене.
Фолиото с затваря на пакетче и се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 - 25 минути. Времето за печене е относително и зависи от големината на главите чесън. Готовият печен чесън трябва да е мек при допир. След това скилидките чесън се обелват с леко притискане и са готови за консумация.
Така приготвеният печен чесън може да се консумира веднага или да се поднесе като гарнитура към основно ястие, да се слага в супи и салати, да се намаже върху препечена филийка, да се добави в дресинг, сос или песто.
Ако решите да спазвате диета с печен чесън, може да приготвите по-голямо количество и да го съхранявате до няколко дни в хладилник.
Добър апетит и бъдете здрави!