Начин на приготвяне
Продуктите, които описвам, са за 1 порция. Според зависи от това за колко човека ще приготвяте рецептата, увеличавате съставките.
Ако използвате готови изчистени риби, то нека да бъдат добре размразени и да няма скреж по тях!
1. Първо, в една купа си направете дресинг (смес) от всички приготвени за целта съставки. Добавяте олиото, както и сухите подправки, а след това и пресования чесън.
2. С помощта на четка или вилица разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес, и оставете за 15-ина мин да си пуснат подправките аромата.
3. След като сместа е готова, върху листа фолио намажете леко с четка от мазнината и сложете рибата отгоре. Много внимателно започнете да взимате от получената кашичка и да мажете отвътре и отвън рибката, така че да попие хубаво от аромата на чесън и подправки!
4. Когато е готова, сложете във вътрешната й част парчета лимон и по желание парчета домати или няколко половинки чери!
5. Внимателно я увивате, подобно на пакетче и я слагате в предварително загрята на 180-190 градуса фурна (моята е с вентилатор) за около 30-40мин.
Сервирайте печена скумрия във фолио с лимон и чесън с прясна сезонна салата или печени/варени картофи!