Калкан на фурна с картофи и лук
Iverak iz rerne sa krompirom i lukom
gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Калкан на фурна с картофи и лук

Калкан на фурна с картофи и лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k9k1
Калкан на фурна с картофи и лук
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
15/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
"Ако искате да се насладите на най-вкусния калкан - пригответе го по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • калкан - 1 бр. (1 - 1.400 кг)
  • картофи - 5 бр.
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - 50 мл + за поръсване на рибата
  • бяло вино - 200 мл сухо
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете рибата от вътрешностите и отрежете перките. Може да помолите да ви я почистят добре и в рибният магазин. Измийте я и подсушете.

2. Направете няколко напречни прореза по горната тъмносива част на калкана, по бялото коремче - не. Така ще се сготви по-бързо и по- обре, а и ще ни послужи като индикатор за готовността му.

3. Обелете и нарежете картофите и лука на тънки шайби. Чесъна може да нарежете на едри парченца или да го филетирате.

4. В широка тава, за предпочитане тази от фурната, ръснете малко зехтин. Подредете ред картофи, като ги застъпвате, после ред лук. Ако ви останат картофки, наредете върху лука на същия принцип. Разпръснете отгоре и между шайбите чесъна. Посолете, поръсете със зехтина и черен пипер на вкус и пъхнете в загрята на 190 градуса фурна за 15 минути.

5. Извадете тавата с полуомекналите картофи и лук и върху тях положете калкана с коремчето надолу. Залейте с бялото вино и втрийте по повърхността му сол, вкарвайки и в прорезите.

6. Поръсете рибата със зехтин и пъхнете тавичката отново във фурната. Печете 30 минути 1 килограмов калкан, а до 1.400 г печенето може да продължи до 45 минути на 190- 200 градуса температура. Ориентирайте се по прорезите по рибата - когато течността /сокчето/ в тях се изпари, калканът е готов.

7. Поднесете калкана с картофи резенчета лимон и консумирайте печената риба, докато е топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: