Начин на приготвяне
Калканът е изключително вкусна риба, а приготвянето и на фурна е най- лесният начин да и се насладим.
Ако досега не сте я опитвали в комбинация с фенел, ви приканвам да го сторите - вкусът на печения калкан е страхотен!
Помолете в магазина да изчистят рибата или го направете сами като извадите вътрешностите и изрежете страничните перки и опашката.
Измийте добре калкана и направете напречни прорези по тъмносивата част (гърба). Те не трябва да стигат съвсем до костта, а ще служат за улеснение, за да се сготви по-бързо рибката и да ни служи за ориентир кога е готова.
Натрийте я със сол и зехтин и се заемете с фенела и картофите.
Почистете фенела го и нарежете на тънки ивици. Овкусете със сол, малко лимонов сок и зехтин и разпределете на дъното на голяма/ широка тава заедно с картофите, нарязани на филийки, и също овкусени с подправки по ваш избор и сол. Запечете зеленчуците за около 15 минути. Положете отгоре рибата, залейте с виното и поръсете с още зехтин.
Печете за около 1 час на 190-200 °C тъй като имаме 2килограмов калкан. Ако вашият е по-малък редуцирайте времето и се ориентирайте по процепите - калканът е готов, когато в тях няма събрана течност.
Малко преди да извадите от фурната, пригответе чипс от чесън, нарязан на филийки и запържен до златисто в останалия зехтин.
Поръсете готовата печена риба с чесънчето и сервирайте с резени лимон и гарнитура от фенела.
Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло вино - Ризлинг, Совиньон блан, Албариньо или бяло вино от зоната на Аликанте и Валенсия.
Добър апетит с този перфектен калкан на фурна с фенел и картофи!