Начин на приготвяне
От продуктите за тесто се замесва меко тесто и покрито с кърпа, се оставя за 10 минути да си почине.
През това време се натрошава сиренето, нарязва се магданозът на ситно и се смесват.
Маслото се разтопява и се смесва с олиото.
Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва много леко с олио. Аз лично подмазвам тавите, в които ще пека тестени изделия, с неразтопена свинска мас, така, както е твърда, и печивата ми винаги са с много хубава коричка отдолу и се отделят лесно от тавата.
Тестото се разделя на 10 равни топки, които се точат на кора, с големината на тавата, в която ще се прави баницата.
За да не лепне тестото по точилката при разточването, кората се поръсва с брашно. Затова е хубаво да имате повече от посоченото количество брашно.
Всяка разточена кора се намазва с част от подготвената мазнина, която трябва така да се разпредели, че да стигне за всички кори, но и да не остава.
Петата кора не се намазва с мазнина. Върху нея се разпределя цялата плънка.
Отгоре една след друга се редят останалите пет кори, като всяка се маже с мазнина, включително и последната - десетата.
Баницата се нарязва на квадрати.
Пече се в предварително загрята на 190°C фурна.
След като се зачерви отгоре, изважда се от фурната и веднага се залива със студената вода, окъпва се.
Връща се обратно във фурната, която се намалява на 170°C, и се пече, докато поеме водата.
Къпаната баница се изважда от фурната, покрива се с кърпа, да се задуши, и се оставя половин час да обиколи нивката си както се казва.
Лесната къпана баница е чудна.
Забележка:
1. Корите за тази баница не е задължително да са много тънко разточени.
2. Плънката може да е само от сирене, без магданоз. На мен лично много ми харесва с магданоз, вкусът е като на баница със спанак.