Начин на приготвяне
Пресейте брашното, оформете кладенче. Разбийте с вилица леко яйцата и сипете в брашното. Добавете солта и оцета и замесете меко тесто. Става лепкаво тесто. Разделете го на седем еднакви части, от които оформете топчета. Работете постоянно с брашно. Оставете топчетата да си починат за 30 минути.
Топчетата се разточват на тънки кори с дебелина 2 мм. Разточвайте корите една след друга. Намажете добре с 3-4 лъжици разтопено масло дъното на тавичка с диаметър 30 см. Сега се разточва първата кора, малко по-широка от дъното на тавата.
Положете в тавичката първата разточена кора, като края завийте нагоре да опре по периферията на тавата, да се получи като бордюр. Напръскайте с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. /Добре е да си разпределим сиренето и маслото така, за да стигне до края/.
Сега идва ред на къпането. Пригответе си отделно други две тави. Едната тава сложете на огъня с вода около един литър да заври и прибавете щипка сол. Другата тава сложете близко, пълна с около един литър студена вода.
Започнете да разточвате една по една корите, стараейки се да са малко по-големи от размера на тавата, в която ще се пече баницата, тъй като леко се свиват. Работи се постоянно с брашно, иначе може залепнат по точилката и да се накъсат.
Разточената кора внимателно с точилката се пренася и пуска в тавата с врящата вода да се окъпе. Оставя се поври 10-15 секунди и след това пак внимателно с решетъчна лъжица се прехвърля в тавата със студената вода да се охлади. С две ръце кората се подхваща отдолу и се поставя върху първата суха кора в тавата за баница.
Изхвърлете студената вода и я подменете с нова студена вода. През две кори, същото направете и с горещата вода, тъй като корите си пускат от брашното, от което водата става лепкава. А и нали трябва да си е добре изкъпана баницата, щом като ще е къпана.
Така продължават действията със следващата кора, като отново точим, къпем в гореща вода, охлаждаме, редим кора върху кора, поръсваме с натрошено сирене и масло.
Най-накрая положете последната кора, която не се потапя във вода. Нея я разточете малко по-широка и леко подгънете покрая навътре. Отгоре напръскайте с последните 2 с.л. разтопено масло.
Печете баницата в предварително загрята фурна на 160 градуса за 10 минути. След това увеличете температурата на 200 градуса и печете още 15-20 минути. Баницата не се поръсва с вода. Покрийте с лист хартия и завийте с кърпа. Става мека, сочна и ухае на вкусно.
Къпаната баница с вкус на масло е готова.