Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с праз, леща и млечен сос

Баница с праз, леща и млечен сос

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Дайте ни само малко простор, а ние ще приготвим разкошна баница с уникална плънка, каквато не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка (500 г)
  • яйце - 1 бр.
  • сметана - 2 - 3 с.л. животинска
  • сусам - 3 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • За плънката
  • червена леща - 200 г
  • нахут - 400 г
  • праз - 2 стръка
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • сол
  • За млечния сос
  • цедено кисело мляко - 300 г
  • бяло сирене - 100 г
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • лимон - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете червената леща в подсолена вода до полуготовност. Загрейте зехтина в дълбок тиган.

Нарежете праза на ситно и го сотирайте, докато омекне леко, без да покафенява.

Добавете захар, сол и черен пипер. Сипете нахута. Отцедете сварената леща и добавете и нея в съда с плънката. Овкусете с кимион и сотирайте за още няколко минути.

Поставете кора за баница на плота и намажете със зехтин, слепете с втора кора и отново намазнете. Поставете от плънката, завийте на руло и поставете в тавата.

Повторете с останалите кори и плънка, оформяйки вита баница.

Отделете жълтъка на яйцето, добавете 2-3 с.л. сметана или прясно мляко и намажете баницата. Поръсете със сусама и изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути.

За соса към баницата намачкайте сиренето в купичка. Добавете киселото мляко и заквасената сметана.

Нарежете магданоза на ситно и прибавете в соса и разбъркайте. Подправете с черен пипер, изстискайте сок от лимон и разбъркайте финално. Сервирайте, като полеете с няколко капки зехтин.

Баницата с праз, леща и млечен сос е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Viktoriya Afzali
Viktoriya Afzali
Много различна комбинация за баница. Изглежда апетитно, браво! :)
24.01.2019 11:33