Начин на приготвяне
Сварете червената леща в подсолена вода до полуготовност. Загрейте зехтина в дълбок тиган.
Нарежете праза на ситно и го сотирайте, докато омекне леко, без да покафенява.
Добавете захар, сол и черен пипер. Сипете нахута. Отцедете сварената леща и добавете и нея в съда с плънката. Овкусете с кимион и сотирайте за още няколко минути.
Поставете кора за баница на плота и намажете със зехтин, слепете с втора кора и отново намазнете. Поставете от плънката, завийте на руло и поставете в тавата.
Повторете с останалите кори и плънка, оформяйки вита баница.
Отделете жълтъка на яйцето, добавете 2-3 с.л. сметана или прясно мляко и намажете баницата. Поръсете със сусама и изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути.
За соса към баницата намачкайте сиренето в купичка. Добавете киселото мляко и заквасената сметана.
Нарежете магданоза на ситно и прибавете в соса и разбъркайте. Подправете с черен пипер, изстискайте сок от лимон и разбъркайте финално. Сервирайте, като полеете с няколко капки зехтин.
Баницата с праз, леща и млечен сос е готова.
Коментари