Начин на приготвяне
Защо по добруджански ли? Защото в плънката им слагаме сурово яйце - хем за спойка, хем придава по-добър вкус и мекота на плънката. Освен това рядко правим сарми или само от ориз, или само от булгур, поне в моето семейство е така. Обикновено до половина от ориза е булгур.
В тенджера загрявам олиото и слагам ситно нарязания лук да се задуши с малко вода. След това прибавям ориза да се запържи хубаво. Следват булгурът, едно-две завъртвания с лъжицата и сипвам червения пипер, не обичаме бяла плънка. Заливам с вода в съотношение ориз+булгур:вода - 1:3.
Подправям със смлян черен пипер, чубрица и джоджен и малко сол (все пак зелевите листа и зелевият сок са солени). Вие подправяте според вашия вкус.
Оставям на силния огън, докато заври, след което намалявам огъня и похлупен с капак оставям оризът да си поеме водата за около 20 минути. И да - той е почти сварен, така, ако ми остане плънка, може също да се консумира.
Смъквам от огъня и прибавям разбитото яйце, обърквам бързо и хубаво плънката, така избягвам образуването на белтъчните парцали. Следва пресованият чесън (пропуснете го, ако не ви харесва) и я оставям да поизстине.
През това време си приготвям листата за сармите. Ако са големи, по дебелата жила ги разделям на две. Ако са малки, изтънявам жилата, колкото мога.
В началото на всяко парче зелев лист, сложен в/у дъска за хляб, поставям обикновено по 1 с.л. от плънката, загръщам по-малко от двата странични края (ляв и десен), за да не изпадне плънката, и завивам на стегнато руло, защото при мен оризът в плънката е почти сварен.
Сармите подреждам в дълбока тенджера, дъното на която е покрито с два три зелеви листа.
Върху всеки подреден ред сарми слагам зърна черен пипер, зърна бахар и дафинов лист. Някъде между редовете слагам и сухите люти чушлета или сладки чушки, придават невероятен аромат и вкус на зелевите сарми (може и да ги пропуснете).
Тенджерата не се пълни догоре, тъй като сърмите се затискат с чиния, а и по време на варенето се надуват.
Заливам ги с равни части зелев сок и вода, така че почти да ги покрие.
В тиган загрявам олиото за запръжката, слагам червения пипер и веднага махам от огъня, за да не прегори пиперът и да нагарча.
Горещата запръжка изливам върху сармите. Покривам ги с чиния, обърната с дъното нагоре, и ги слагам на огъня. Щом заврат, намалявам силата му и ги оставям да къкрят около час, час и половина.
В последно време обаче ги оставям да къкрят около два часа и резултатът е едни топящи се в устата сарми, направо божествени!
По желание готовите постни сарми могат да се прехвърлят в тава и да се запекат на фурната. Аз обикновено запичам толкова сарми, колкото ще се хапват, и то непосредствено преди сервирането им.
Да ви е вкусно!
*Купа=350 мл
Забележка: Към плънката могат да се прибавят още и разбира се в зависимост от вашия вкус мариновани гъби (или пресни, които първо се запържват), стафиди (за предпочитане светли) или пък кедрови ядки.