Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви постни сарми с булгур по добруджански

Зелеви постни сарми с булгур по добруджански

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Зелеви постни сарми с булгур по добруджански2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Една зелка за салата, две зелки за зелеви постни сарми с булгур по добруджански"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - цели листа
  • зелев сок - 2 ч.ч.
  • За плънката
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • ориз - 3/4 купа*
  • булгур - 1/4 купа*
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • чубрица - 1 ч.л. суха
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 15 зърна
  • бахар - 15 зърна
  • дафинов лист - 4 листа
  • сол - при необходимост
  • За запръжката
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • По желание
  • люти чушки - 2 - 4 бр. сухи или сладки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Защо по добруджански ли? Защото в плънката им слагаме сурово яйце - хем за спойка, хем придава по-добър вкус и мекота на плънката. Освен това рядко правим сарми или само от ориз, или само от булгур, поне в моето семейство е така. Обикновено до половина от ориза е булгур.

В тенджера загрявам олиото и слагам ситно нарязания лук да се задуши с малко вода. След това прибавям ориза да се запържи хубаво. Следват булгурът, едно-две завъртвания с лъжицата и сипвам червения пипер, не обичаме бяла плънка. Заливам с вода в съотношение ориз+булгур:вода - 1:3.

Подправям със смлян черен пипер, чубрица и джоджен и малко сол (все пак зелевите листа и зелевият сок са солени). Вие подправяте според вашия вкус.

Оставям на силния огън, докато заври, след което намалявам огъня и похлупен с капак оставям оризът да си поеме водата за около 20 минути. И да - той е почти сварен, така, ако ми остане плънка, може също да се консумира.

Смъквам от огъня и прибавям разбитото яйце, обърквам бързо и хубаво плънката, така избягвам образуването на белтъчните парцали. Следва пресованият чесън (пропуснете го, ако не ви харесва) и я оставям да поизстине.

През това време си приготвям листата за сармите. Ако са големи, по дебелата жила ги разделям на две. Ако са малки, изтънявам жилата, колкото мога.

В началото на всяко парче зелев лист, сложен в/у дъска за хляб, поставям обикновено по 1 с.л. от плънката, загръщам по-малко от двата странични края (ляв и десен), за да не изпадне плънката, и завивам на стегнато руло, защото при мен оризът в плънката е почти сварен.

Сармите подреждам в дълбока тенджера, дъното на която е покрито с два три зелеви листа.

Върху всеки подреден ред сарми слагам зърна черен пипер, зърна бахар и дафинов лист. Някъде между редовете слагам и сухите люти чушлета или сладки чушки, придават невероятен аромат и вкус на зелевите сарми (може и да ги пропуснете).

Тенджерата не се пълни догоре, тъй като сърмите се затискат с чиния, а и по време на варенето се надуват.

Заливам ги с равни части зелев сок и вода, така че почти да ги покрие.

В тиган загрявам олиото за запръжката, слагам червения пипер и веднага махам от огъня, за да не прегори пиперът и да нагарча.

Горещата запръжка изливам върху сармите. Покривам ги с чиния, обърната с дъното нагоре, и ги слагам на огъня. Щом заврат, намалявам силата му и ги оставям да къкрят около час, час и половина.

В последно време обаче ги оставям да къкрят около два часа и резултатът е едни топящи се в устата сарми, направо божествени!

По желание готовите постни сарми могат да се прехвърлят в тава и да се запекат на фурната. Аз обикновено запичам толкова сарми, колкото ще се хапват, и то непосредствено преди сервирането им.

Да ви е вкусно!

*Купа=350 мл

Забележка: Към плънката могат да се прибавят още и разбира се в зависимост от вашия вкус мариновани гъби (или пресни, които първо се запържват), стафиди (за предпочитане светли) или пък кедрови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: