Начин на приготвяне
В горещото олио се поставят нарязаните на ситно лук, чесън и се запържват. Към тях се прибавя оризът и малко вода.
Задушава се леко и се прибавят нарязаните на ситно моркови, чушка и гъби. Прибавя се още малко вода, за да се задушат продуктите.
Последно се поставят доматите, червеният сладък и лют пипер, чубрицата, черният пипер и малко сол. Ще внимавате със солта, тъй като и киселото зеле може да е много солено. Сместа се разбърква и сваля от котлона.
Листата от зелката се разделят и се отрязват дебелите им жилки. Във всеки лист се поставя по малко от сместа и се завиват сармите. Нареждат се в намазана с олио тава, мажат се отгоре също с олио.
Налива се от зелевия сок 1 ч. ч. в тавичката. Ако той е много кисел или солен може да се разреди с малко вода.
Пекат се в предварително загрята фурна до готовност като от време на време се поливат със сока.