Начин на приготвяне
В тавата, в която ще правя мусаката, загрявам олиото, слагам в него лука и морковите, посолявам ги леко, заливам с малко вода и ги задушавам до омекването им .
След това прибавям нарязаните на кубчета тиквички и добавям ориза. Пържа до неговото остъкляване както се казва.
След което наливам вода в необходимото съотношение 3. 5:1 (вода:ориз).
Подправям на вкус със солта, черния пипер и миризмите. Ако ползвате бульончета, може да натрошите едно или да сложите Пикантина за супа, но това, разбира се, е по желание!
Слагам тавата във фурната да се пече.
Когато оризът се свари, е готов, заливам с поливката от добре разбитите с киселото мляко и брашното яйца.
Връщам отново във фурната, само на горен реотан, за да се запече заливката. Лятната мусака от тиквички е вкусна както топла, така и студена!
По желание при поднасяне върху всяка порция мусака може да се сложи лъжица гъсто кисело мляко, ако е домашно още по-добре!
Друг вкусен вариант е поднасянето в компанията на млечно-чеснов сос.
Лятната мусака от тиквички, ориз и моркови е готова.
В сезона на тиквичките опитай непременно и другите ни предложения за мусака с тиквички, вкусна гръцка мусака или тази страхотна турска мусака.
Коментари