Начин на приготвяне
Патладжанът и доматите са много вкусна комбинация, поради което ги комбинираме често в различни рецепти с пресен босилек и разнообразни сирена.
Рецептата е с прясна моцарела, но лесно бихте могли да използвате натрошено козе сирене или фета в зависимост от вашите предпочитания или какво имате в хладилника си.
Патладжанът е един от малкото зеленчуци, които са достатъчно засищащи, за да се консумират като основно ястие. Използвайки средни или големи патладжани и дватдвете големини са достатъчни за четирима души. Освен че е любимо ястие, патладжанът осигурява доста впечатляващ набор от хранителни вещества.
Патладжанът е много добър източник на диетични фибри, витамин В1 и мед. Той е добър източник на манган, витамин В6, ниацин, калий, фолати и витамин К, както и фитонутриенти.
Посолете всяка филия и оставете за 20 или 30 минути, да се отдели горчивината. Когато горчивият сок се отдели, ги измийте и подсушете добре. Напръскайте със зехтин или масло от авокадо върху всички филийки.
Между всеки резен патладжан поставете резени домати, моцарела, чесън, половината босилек и магданоз. Прехвърлете в съд за печене и леко натиснете, за да сплескат.
Напръскайте със зехтин и печете около час на 200 градуса. Когато се изпекат патладжаните с моцарела и домати ги поръсете с пресен босилек и се сервират. Добър апетит! Страхотни пълнени патладжани!