Начин на приготвяне
Пчелен прашец - що е то?
Пчелния прашец е суперхрана. Представлява малки перлички с неправилна форма, които са меки на пипане. Зрънцата са различни на цвят - от ярко жълт, до черен и това е в зависимост от растенията, от които пчелите го събират.
Пчелният прашец съдържа витамини, минерали, въглехидрати, липиди и протеини и не може да се възпроизведе в лабораторни условия. Той съдържа всичките 22 елемента, които изграждат човешкия организъм, плюс още няколко.
Пчелният прашец също така включва почти всички витамини В-комплекс, витамин С, витамин А, витамин Е, фолиева киселина и каротеноиди. В прашеца са открити някои минерали, микроелементи, незаменими мастни киселини, ензими и аминокиселини.
Състои се от 35% протеини, 55% въглехидрати, 2% мастни киселини, 3% витамини и минерали. Пчелният прашец съдържа също така и рутин (витамин Р), който укрепва капилярите и стените на кръвните клетки. Това не е лекарство, а храна- без странични ефекти.
Ползите от пчелния прашец са много:
- Успокоява възпаленията;
- Силен антиоксидант;
- Предпазва черния дроб от токсини;
- Пълноценна хранителна добавка при различни режими;
- Намалява симптомите при менопауза;
- Балансира стреса;
- Влияе благотворно на здравето.
Ето краткия увод от полезните свойства на пчелния прашец. Най-добре е да се консумира с кисело мляко.
Още от вечерта сложете кисело мляко в чаша и добавете малка лъжичка пчелен прашец. Разбъркайте. Прибавете пасирани малини (или други плодове) за свежест и аромат. Подсладете с лъжичка мед по желание.
Оставете чашата на хладно поне за 10 часа.
На сутринта консумирайте с удоволствие. Пчелният прашец повишава енергията, силата и издръжливостта.
Бележка: В началото започнете с 1/4 малка лъжичка пчелен прашец и постепенно увеличавайте количеството. Внимателно с употребата му при деца - започнете от 2-3 перлички.