Начин на приготвяне
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Слага се в дълбок съд с незалепващо покритие. Залива се с малко олио и се запържва до златисто.
Каймата трябва да е от смяно месо, не готова. Много добре се размесва, докато се образуват конци. Не се слага сол при размесването.
След като лукът е запържен, се прибавя каймата, която заедно с лука се запържва 10 мин. Прибавя се натрошеният дафинов лист, ригана, сол и черен пипер. Разбърква се много добре.
Босилек - 6 бр. листа пресен, се нарязва на много ситно и се пасира с малко олио. Прибавя се към доматеното пюре и се разбърква.
Към запържената кайма се прибавя доматеното пюре с босилека. Разбърква се и се захлупва с капак, температурата на котлона се намалява на слабо и се оставя 30 мин. да ври, като периодично се разбърква.
Патладжаните се измиват и се нареждат в тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 мин., като не се добавя вода и мазнина, след което се изваждат и се оставят да изстинат.
Всеки патладжан се издълбава с кухненска ножица. В издълбаната част се пълнят със сместа от кайма.
Отстрани се нареждат цели чери домати. Заливат се с олио и пълнените патладжани се пекат 30 мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса.
Пълнените патладжани с кайма, чери домати и босилек са готови.
Коментари