Начин на приготвяне
Този сос е незаменима подправка за всички любители на пикантната кухня.
Те се използват като добавка към салати, печени меса, бургери или в приготвянето на традиционни специалитети.
При приготвянето на пикантните сосове се спазват правила за безопасност. Първо работим с ръкавици, за предпочитане върху стъклена дъска, която лесно се почиства от капсаицина. Може да поставите очила, докато бъркате соса, заради лютите пари при редуцирането на соса.
Първо нарязваме лука на четвъртинки и блендираме на ситно. Поставяме го в тенджера със загряла растителна мазнина.
Хабанерото смених с японска люта чушка, която е слабо люта, а растението отглеждам у дома.
Нарязваме лютите чушки на ситно и ги прибавяме към лука. След като се сотират, прибавяме пасираните домати.
Оставяме соса да къкри 30 минути под капак. Бахарът, зърната пипер и карамфила смиламе в хаванче.
Прибавяме ги към къкрещата лава-сос, прибавяйки кайена, джинджифила, оцета, захарта.
Оставяме сос Криста да ври около час на слаб огън, докато сосът се редуцира до желаната гъстота.
Дяволската чушка Каролина Рийпър прибавям накрая, като гребвам от изсушения прах на върха на острието на ножа!
Внимаваме да не стоим над изпарението на соса.
Охладения сос Криста претриваме през едра цедка и поставяме в буркан.
За по-дълго съхранение в хладилника поставям един пръст растителна мазнина до ръбчето на буркана.
Така трайността му се удължава до 3-4 месеца в хладилник.