Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа, смесете със захарта, щипка бакпулвер и ванилена захар и към тях нарежете студеното масло на парченца. Втрийте с пръсти до получаване на трохи.
Извадете зрънцата от шушулките кардамон. Добавете ги към маслените трохи - счукани или цели. Сложете яйцето - леко разбито, сметаната и цитрусовия сок, и замесете меко тесто за бисквити. Оформете на топка, завийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Разточете стегналото тесто върху леко набрашнен плот на тънка кора и с кръгъл ринг изрежете формичка (около 8-8.5 см.). Вътре в нея изрежете още една по-малка - звездичка, елха или друг коледен елемент, така че да получите дупчица.
Подредете бисквитите в тавичка, покрита с хартия за печене, и пъхнете в загрята на 170 градуса фурна.
През това време смелете бонбоните на фин прах. След като бисквитките във фурната хванат коричка, но са още бели, ги извадете. Посипете във всяка дупка от бонбонения прах и пъхнете отново във фурната, докато започнат да почервеняват много леко, а прахът се разтопи. Тук е много важно да следите да не прегорят или потъмнеят прекалено коледните бисквити, защото и кристалната част ще потъмнее и нагарча. Тъй като тази част е деликатна и всяка фурна е различна, трябва да се наглеждат от момента на поставяне на бонбоните.
Когато извадите от фурната, не пипайте бисквитите, докато изстинат, след това без проблем се отлепят от хартията.
Тези коледни сладки са много ефектни и красиви и с тях може да украсите дори своята елха.
Аз ги пека на два пъти, но това зависи от големината на тавата, която се използва.
Добре е първо да направите проба с една-две коледни бисквитки Кристал, за да усетите според вашата фурна как да ги изпечете, че да не потъмнява кристалната им вътрешност и да загуби своя ефект.
Весела Коледа и успех!
Коментари