Начин на приготвяне
Карфиолът се почиства, измива се и се оставя да престои за кратко време във вода със оцет. Сварява се в леко подсолена вода за около 5 мин. Източете водата. Отделете няколко.
След няколко минути готвене извадете някои от съцветията от карфиола настрана.
Нарежете бялата част на праза, запържете до прозрачно. Добавите нарязаните скилидки чесън, запържете още 2-3 минути.
В отделна купа смесете праза, карфиола, сметаната, подправките и разбъркайте, поставете сместа в правоъгълна или кръгла тава за печене.
Наредете отгоре тънки филийки бекон или шунка, гарнирайте с парченца от карфиола. Поръсете с настъргано сирене.
Печете запеканката за 20 минути при 225 градуса, докато се получи приятен златист цвят.