Лесна сметанова торта Наташа

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Лесна сметанова торта Наташа
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
11/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Уникално вкусна и сочна торта, която ще искате да опитате отново и отново, и отново"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • сметана - 180 г заквасена
  • бакпулвер - 5 г
  • брашно - 180 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • стафиди - 100 г златни
  • сусам - 60 г
  • маково семе - 40 г
  • за крема
  • сметана - 500 мл течна
  • пудра захар - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр. белтък
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пристъпваме към приготвянето на блатовете. Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се смесват със 100 г захар и се разбиват на сняг с миксер. Жълтъците се разбиват с останалото количество. Към тях постепенно се прибавя и сметаната, разбиват се отново.

Към жълтъчната смес се прибавят белтъците и се разбъркват с помощта на шпатула.

Брашното се пресява с бакпулвера и солта, постепенно се прибавя към яйчената смес, като се бърка внимателно. Получената смес се разделя на 3 части. Към първата част се прибавят стафидите, към втората - маковото семе, към третата - сусамът.

Всяка част се пече поотделно в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се слага в тава с подвижни стени с диаметър около 25 см.

Течната сметана се разбива с пудрата захар. Отделно на водна баня се разбиват белтъците със захарта, след което двете части се смесват внимателно.

Пристъпяме към сглобяването на тортата. Редът на блатовете е според вашия вкус. Всеки блат се намазва обилно с крема. Отстрани се подреждат бишкоти. Отгоре се украсява по желание - с плодове, захарни рози, шоколадови пръчици или друго по избор.

Сметановата торта се оставя поне няколко часа в хладилник преди поднасяне.

Източник: Galia Manini от Кулинарна мрежа

Идея за блатовете на лесна сметанова торта Наташа: Светлана

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: