Начин на приготвяне
Първо, пристъпваме към приготвянето на блатовете. Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се смесват със 100 г захар и се разбиват на сняг с миксер. Жълтъците се разбиват с останалото количество. Към тях постепенно се прибавя и сметаната, разбиват се отново.
Към жълтъчната смес се прибавят белтъците и се разбъркват с помощта на шпатула.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта, постепенно се прибавя към яйчената смес, като се бърка внимателно. Получената смес се разделя на 3 части. Към първата част се прибавят стафидите, към втората - маковото семе, към третата - сусамът.
Всяка част се пече поотделно в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се слага в тава с подвижни стени с диаметър около 25 см.
Течната сметана се разбива с пудрата захар. Отделно на водна баня се разбиват белтъците със захарта, след което двете части се смесват внимателно.
Пристъпяме към сглобяването на тортата. Редът на блатовете е според вашия вкус. Всеки блат се намазва обилно с крема. Отстрани се подреждат бишкоти. Отгоре се украсява по желание - с плодове, захарни рози, шоколадови пръчици или друго по избор.
Сметановата торта се оставя поне няколко часа в хладилник преди поднасяне.
Източник: Galia Manini от Кулинарна мрежа
Идея за блатовете на лесна сметанова торта Наташа: Светлана