Начин на приготвяне
Яхнията се приготвя бързо, защото варивата са стерилизирани и тяхната термична обработка е по-кратка.
Почистените зеленчуци кромид лук и морков нарязваме на тънки резени. Чушката - на ситни зарчета, а картофите на средно големи кубчета.
В тенджера с нагорещена мазнина ги прибавяме последователно - лукът, моркова и чушката.
Сотираме ги на умерен огън и след като се задушат, прибавяме червения пипер и картофите.
След 5-7 минутки добавяме доматите и пюрето, разтворено в малко студена вода.
Изплакваме граха и нахута. Изсипваме ги в къкрещата яхния, като овкусяваме ястието със сол, пускаме скилидките чесън цели за аромат и доливаме с горещ зеленчуков бульон.
Ястието къкри под капак на умерен огън.
Накрая сгъстяваме соса, като разтворим брашното в малко студена вода.
Поръсваме пъстрата грахова яхния с прясно нарязан магданоз и свежи перца зелен лук.
За любителите на пикантната кухня добавяме и щипка-две лютив пипер към нашата яхния с грах и нахут.